KPI Nedir ? KPI Ne İşe Yarar ?

0
1348
kpi nedir

KPI, tıpkı seo gibi 3 harfli İngilizce bir kelimenin (Key Performance Indicator) kısaltmasıdır. Türkçe net olarak anlamı ise, Anahtar Performans Göstergesi demektir. Biraz daha açacak olursak, herhangi bir veriyi ölçmek için kullandığımız parametrelerdir.

Kpi’ler dijital pazarlama dünyasında raporlama yaparken sıkça kullanılır. Örneğin web sitemize ziyaretçilerin gelmesi için çeşitli çalışmalar yaptığımızı düşünelim. Ay sonunda “acaba sitemize kaç kişi girmiş?” sorusunu sorduğumuzda bakacağımız ilk değer günlük ziyaretçi sayısı olacaktır. Daha genel olarak bir çalışma yaptıysak, örneğin yıllık bir çalışma ise, aylık siteye giriş sayılarını kıyaslarız. İşte bu kıyaslamaları yaparken baz aldığımız sitemize giriş yapan günlük ziyaretçi sayısı veya aylık ziyaretçi sayısı birer kpi, yani anahtar performans göstergesidir.

KPI Ne İşe Yarar ?

Kpi, kıyaslama, karşılaştırma için kullanılır. Örneğin bir eticaret sitemizin olduğunu düşünürsek, bu ay yaptığımız satışları ve geçen ay yaptığımız satışları karşılaştırıp, sitemizde büyüme olup olmadığını ölçebiliriz. İşte bu kıyaslamaları yaparken, günlük ciro, günlük sipariş, ortalama sipariş tutarı gibi birçok farklı anahtar performans göstergesinden yararlanabiliriz.

Aşağıda ilgi ve uzmanlık alanlarım olan üç farklı sektöre ait bazı örnek KPI’ları paylaştım.

SEO KPI’ları (Anahtar Performans Göstergeleri)

Backlink Sayısı, Çapa Metin Sayısı, Hemen Çıkma Oranı, Sayfa Açılış Hızı, Trafik Kaynakları vb.

E-ticaret Sektörüne Yönelik KPI’lar

Günlük-Aylık Sipariş Sayısı, Sepet Ortalaması, Ziyaretçi Sayısı, Dönüşüm Sayısı, Dönüşüm Oranı, Hemen Çıkma Oranı, Yeni Kullanıcılar, Dönen Ziyaretçiler, Alışveriş Yapılan Anahtar Kelimeler vb.

Google ADS (Adwords) Sektörüne Ait KPI’lar

Tıklama Başı Maliyet (TBM), Bin Gösterim Başı Maliyet (CPM- Cost Per Mille), Dönüşüm, Dönüşüm Oranı, Tıklama, Tıklama Oranı, Gösterim Sayısı, Ortalama Tıklama Başı Maliyet, Kalite Puanı vb.

anahtar performans göstergesi

KPI (Anahtar Performans Göstergeleri) Ortak Özellikleri

Ölçülebilir Olmalıdır : Her anahtar performans göstergesi, yani kpi ölçülebilir olmalıdır. Ölçemediğimiz hiçbir veriyi karşılaştıramayız ve doğal olarak bir kullanamayız.

Zamana Bağlı Olmalıdır : Verileri ölçerken “geçen yıla göre, geçen aya göre, dünki satışlara göre” şeklinde bir zaman dilimine bağlı kalırız. Bir şirketin ömür boyu olan satışlarını bilmemiz, karşısında kıyaslayacağımız başka bir veri olmayacağı için bir işimize yaramayacaktır. KPI’lar belirli zaman aralıklarına ait veriler olmalıdır. (Dün, geçen hafta, geçen ay, ilk çeyrek, son 6 ay, 1 yıl, 5 yıl vb.)

Ulaşılabilir Olmalıdır : Bir şirketi her ay %100 büyütmek istiyoruz diyerek kendinize bir hedef koyabilirsiniz. Ancak bu belirli bir süreye kadar sürecektir. Ömür boyu, her ay %100 büyüme söz konusu olmayabilir. Veya şirketimizi %1000 büyüteceğiz demek ulaşılabilir ve gerçekçi bir hedef olmayacağı için kpı olarak kullanılsa da bir sonuç vermeyecektir.

KPI kelimesinin anlamını ve KPI’ların ortak özelliklerini öğrendiğinize göre dijital pazarlama alanında belki hiç duymadığınız ama dijital pazarlamanın temel taşlarından olan Funnel kelimesinin anlamını bu yazımdam https://www.kadirbakmaz.com/funnel-ne-demek-nasil-kurulur/ okuyabilirsiniz.

Funnel mantığını öğrendikten sonra özellikle e-ticarete bambaşka açıdan bakacağınıza eminim.

Önceki İçerikSoru Sor
Sonraki İçerikSeo’da Milyon Dolarlık Rakipler Nasıl Geçilir ?
2009’dan beri Kadirbakmaz.com’da yazıyorum. Kurucusu olduğum Polen Medya'da butik dijital pazarlama hizmetleri ve dönüşüm odaklı web hizmetleri sunuyoruz. Daha fazlası için Hakkımda sayfasını ziyaret edebilirsin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz