Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır ?

0
449
dijital pazarlama nasıl yapılır

Dijital pazarlama yaparken daha önceki yazımda anlattığım dijital pazarlama kanalları kullanılır. Bu pazarlama yöntemlerinden ürün veya hizmetimize en uygun olan reklam modeli veya modelleri hangisiyle onu kullanırız.

Dijital pazarlama nasıl yapılır sorusunu madde madde halinde ele alacak olursak, elimizde şöyle bir liste olabilir.

1- Hedef Kitle Analizi

Dijital pazarlama yapmadan önce ilk yapacağımız iş bu aslında. “Bizim müşterimiz kim ?” Bu ürün veya hizmet kime, kaç yaşındakilere, hangi bölgedekilere hitap ediyor ? Müşterimiz eğer yeni ürün veya hizmet aramasını google üzerinden yapıyorsa google’da, facebook üzerinde vakit geçiriyorsa facebook üzerinden müşterimizin karşısında olmalıyız.

Sektöre göre değişim gösteren reklam platformlarımızı belirlerken önyargılardan da uzak olmalıyız. Bir örnek vererek açıklayalım: Halı yıkama hizmeti veriyorsunuz ve müşterilerinize en çok google arama ağı reklamları üzerinden ulaşıyorsunuz. Facebook reklamlarını hiç denemeden “Facebook’ta bizim sektör tutmaz, facebooktan müşteri bulamayız” dememelisiniz.

Zaten facebook veya alternatif ortamlarda bir reklam kampanyası yöneterek dönüş olup olmadığını görebilir, test ederek bunu görmüş oluruz. Ancak test kampanyalar oluşturmadan bunu söylemek sağlıklı değildir. Şöyle ki facebook reklamlarında halı yıkatma düşüncesi olan fakat ilgili kişilere ulaşamayan bir kitleye denk gelmeniz çok uzak bir ihtimal değildir.

2- Rakip Analizi

Rakipler bazen bize yol gösteren değerli bir hazinedir. Siz aynı ürünü sattığınız için hatta rakibiniz sizden daha ucuza sattığı için hoşlanmıyor olabilirsiniz ancak, bazı rakipler sektörün hacmini büyütme gibi zor görevleri sırtlanırlar. Eğer sizin de sektörde böyle yenilikçi ve vizyon sahibi rakipleriniz varsa, hem size hem de sektörü okuyabilen herkese bir rehber olur.

Dijital pazarlamaya başlamadan önce rakiplerle ilgili kendimize şu soruları sorabiliriz;

  • Sektördeki en büyük rakip kim ?
  • Rakiplerimiz hangi pazarlama kanallarını kullanıyor ?
  • Rakipler pazarın ne kadarına hakim ?
  • Rakipler hangi sistemleri, iş modellerini kullanıyor ?
  • Rakiplerin zayıf ve güçlü yönleri nelerdir ?
  • Rakiplerin ürün veya hizmetleri neler ?
  • Bizim, rakiplerimizden bir farkımız var mı ? Varsa Nelerdir ?

3 – Satış ve Reklam Stratejisi Geliştirme

Sektöre göre değişen farklı işlerde, farklı satış ve reklam stratejileri kullanılmaktadır. Birinci maddede olduğu gibi müşterilerimiz nerede ise, bizim de orada olmamız gereklidir. Bu sebeple satış stratejileri geliştirirken ilk dikkat etmemiz gereken konu bu.

Örneğin google ads reklamlarının yasak olduğu avukatlık, doktorluk gibi mesleklerde reklam kullanırken seo gibi yöntemler başta olmak üzere, içerik pazarlama, eposta pazarlama gibi dijital pazarlama yöntemleri kullanıyoruz.

4- Yayınlama

Reklam platormu belirlendikten ve reklamlar hazırlandıktan sonra işin en kolay kısmı yayınlama kısmıdır. Hazırladığımız tüm reklamları tek bir tuş ile durdurabilir, üzerinden güncelleme yapabilir ve sonra tekrar yayına alabiliriz. Editörsel hatalar, müşterilerin geri dönüşlerine göre şekillenen birçok şey bu aşamada bize geri döner.

Örneğin müşterimiz için facebookta bir ayakkabı reklamı hazırladığımızı düşünürsek, gönderinin altında “38 numarası yok mu, kapıda ödeme var mı, ay çok güzelmiş” tarzında sorular görebiliriz. Peki biz bundan ne anlayacağız ? Müşterimiz 38 numara istiyor, eğer stokta yoksa temin etmeliyiz. Kapıda ödeme istiyor çünkü ürünü görmek, görmeden para ödemek istemiyor.

Bunlar gibi birçok sonuca zaten raporlama kısmında detaylı olarak ulaşabiliriz.

5- Raporlama

Reklam sonuçlarının tabiri caizse “ayna gibi” görüldüğü raporlama kısmı bu işin son ama tekrar başa döndüren kısmıdır. Reklam sonuçlarına göre iyi veya kötü sonuç veren reklamları gördüğümüz için genel olarak iyi reklam stratejilerini devam ettiririz ve kötü sonuç veren reklamlar için boş yere para harcamayız. Bunlar aslında bir çeşit A-B testidir.

Raporları değerlendirirken tıklama oranı, tıklama sayısı, reklam alaka düzeyi, kalite puanı, tıklama üzerinden yapılan satışlar, sitede kalma süresi, hemen çıkma oranı vb. daha birçok platforma göre değişin kpi, yani anahtar performans göstergesini baz alırız.

Raporları okumak bu işin kırılma noktalarından biridir. Sonuçlara göre aksiyom almadan sürekli aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar beklemek vakit ve nakit kaybıdır.

Önceki İçerikDijital Pazarlama Kanalları Nelerdir?
Sonraki İçerikDijital Pazarlamanın Avatajları Nelerdir?
2009’dan beri Kadirbakmaz.com’da yazıyorum. Kurucusu olduğum Polen Medya'da butik dijital pazarlama hizmetleri ve dönüşüm odaklı web hizmetleri sunuyoruz. Daha fazlası için Hakkımda sayfasını ziyaret edebilirsin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz