Google ADS’te (Adwords) En Çok Yapılan Hatalar

0
1367
google adwords hataları

Bu yazımda özellikle google adwords ile yeni yeni tanışan ziyaretçilerimin, bütçesini boş yere harcamaması için tavsiyelerde bulunacağım. Siz de burada değindiğim konuları tekrar gözden geçirir veya reklam oluştururken bunları göz önünde bulundurursanız, bütçenizi daha verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Dolayısıyla rakiplerinizde daha kolay rekabet edebilir ve ürün-hizmet kârlılığınızı arttırabilirsiniz.

İşte size adwords uzmanı kaleminden işinize yaracak harika tavsiyeler.

1- Eşleme Türünü Geniş Eşleme Kullanmak

adwords eşleme türleri

Google adwordste bakiylerin hızlı bir şekilde tükenmesinin en büyük sebeplerinden biri eşleme türlerinde yapılan hatalardır. Google adwords arayüzü üzerinden hazırladığımız reklamlar için anahtar kelime yazarken hiçbir seçim yapmazsak eşleme türü geniş eşleme olur.

Yani bu şu demek; sizin “bodrum satılık yazlık” kelimesi için reklam verdiğinizi düşünürsek bu kelime otomatik olarak geniş eşlemeli olarak yayınlanacaktır. Geniş eşleme olduğunda “bodrum satılık yazlık” anahtar kelimesiyle ilgili olmayan bodrum kat yazlık, kiralık yazlık bodrum, bodrum döner, bodrum kat daire vb. birçok saçma sapan kelimede reklamınız çıkar ve tıklanır. Dolayısıyla sitenize gelen ziyaretçiler bodrum dönercisi arıyorsa sitenizden anında çıkacaktır. Bu hem reklam kalitenizi etkileyecek, hem de gereksiz yere maliyet oluşturarak bütçenizi boş yere harcamanıza sebep olacaktır.

Doğrusu: Tam eşlemeli reklam oluşturmak ilk başlayan kullanıcılar için çok fazla alakasız müşteri getireceği için tam eşleme veya sıralı eşleme türlerinde anahtar kelimeler tanımlanmalıdır.

2- Tek Bir Açılış Sayfasına Reklam Vermek

Google adwords reklamlarında açılış sayfası direkt olarak kalite puanını etkileyen bir faktördür. Dolayısıyla reklamda yazdığınız metinler ve açıklamalar, reklam tıklandığında açılan sayfada yer almıyorsa, yada buradaki bilgilerle örtüşmüyorsa web sitenizi gelen ziyaretçi anında terk edecektir. Dolayısıyla açılış sayfası deneyimi iyi olmayan bir reklamın kalite puanı da çok düşük olacaktır. Kalite puanınız düştükçe daha üst konumlara çıkabilmek için daha fazla ücret ödemek zorunda kalırsınız.

Aynı şekilde farklı birçok anahtar kelime için hep aynı sayfaya, aynı açılış sayfasına reklam vermek en çok yapılan hatalardan biridir. Örneğin su tesisatçısı olduğunuzu düşünelim ve istanbulun her bölgesi için reklamlar oluşturduğunuzu varsayalım. Reklam metninde “bakırköy su tesisatçısı” yazıyorsa ve açılış sayfası site anasayfası ise, bu durum hiçte isabetli olmayabilir.

Doğrusu : Açılış sayfası için su tesisatçısı gibi genel bir ifade kullanıp, bakırköy için oluşturacağımız alt sayfaya bakırköy metnine ait reklamları yönlendirme çok daha faydalı olacaktır. Bu sayede kalite puanları da yükseleceği için daha iyi konumlara daha uygun maliyetlerle gelmiş oluruz ve rakiplerle daha iyi rekabet edebiliriz.

3- Negatif Anahtar Kelimeleri Kullanmamak

Geniş eşleme ile oluşturulan reklamlarda ve dinamik arana ağı reklamlarında negatif anahtar kelimeleri tespit etmezsek, yine gereksiz gördüğümüz kelimelerden tıklama alırız ve bütçemizi boş yere harcarız. Sitenize daha fazla trafik çekmek için tam eşleme anahtar türünü kullanmak ve negatif anahtar kelimeleri kullanmamak, bütçeyi tamamen boşa harcamaktır.

Doğrusu: Bu gereksiz anahtar kelimeleri arama terimleri raporlarından tespit edip, günlük olarak negatif anahtar kelime listemize eklemeliyiz. Tekrar aynı kelimeden, alakasız müşteri gelmeyeceği için daha sağlıklı bir hedef kitleye ulaşmış olacaksınız.

4- Tek Bir Reklam Oluşturmak

Dijital reklamların ölçümlenmesi yapılırken birbiriyle kıyaslanması gerekir. Tek bir reklam metni açarak, tıklama başı maliyetlerini, açılış sayfası deneyimi ve reklam alaka düzeyini test etmemiz mümkün değidir.

Doğrusu: Bir anahtar kelime ile ilgili 3 farklı reklam metni yazarak, hangisinin daha çok tıklandığını belirleyip daha sonra o reklam metni üzerinden devam etmek doğru olan yöntemdir. Reklam metinlerini ve reklam gruplarını ne kadar çoğaltıp, kendi aralarında testler yaparsanız, o kadar kaliteli reklamlara sahip olursunuz.

5- Reklam Metni Yazamamak

reklam metni yazmak

Reklam metni yazarlığı diye bir meslek olduğunu biliyorsunuz değil mi ? Tabiki sizden adwords reklamlarınızı yazmanız için reklam metni yazarı olmanızı isteyemeyiz. Ancak böyle spesifik bir konuda bile bir mesleğin, uzmanlığın olduğunu bilmeliyiz.

Basitçe yazılan reklam başlıkları ve açıklamaları tıklama oranlarını düşüreceği ve ilgi çekmeyeceği için reklamların kalitesini de olumsuz yönde etkilemektedir. Örneğin bir halı yıkama firması için reklam oluşturduğumuzu düşünelim :

A SİTESİ

Başlık : Halı Yıkama – 0212 222 22 22 (Açıklama : Halı yıkama için bizi arayın. )

B SİTESİ

Başlık : ABC Halı Yıkama (Ücretsiz Servis ve 7 Yıllık Tecrübe)

Açıklama : ABC Halı yıkama firması olarak 7 yıllık tecrübemizle hizmetinizdeyiz. Ücretsiz servis hizmetimizden yararlanmak için bize ulaşın.

B sitesinin reklamlarında görüldüğü gibi sizi daha çok çeken, okuduğunuzda etkileyen veya okutturmasını sağlayabilecek düzeyde olan reklamlar başarılı olurlar.

Doğrusu : Bu işi profesyonel olarak yapmadığınızı varsaysak bile, daha alakalı ve ilgi çekici reklam metinleri yazmayı öğrenmelisiniz. Farklı sektörlere ait profesyonel reklamları ve reklam metinlerini incelemekte fayda var. Ayrıca işinizi ne kadar iyi biliyor ve tanımlayabiliyorsanız o kadar iyi reklam metinleri yazabilirsiniz.

Sizin yerinize bu işi yapacak olan adwords uzmanına ne kadar iyi bilgi aktarırsanız, o kadar iyi sonuçlar ortaya çıkacaktır.

6- Bütçe Ayarlamamak

Adwords ile işini büyütmeyi amaçlayan yeni kullanıcıların büyük çoğunluğu herhangi bir günlük, aylık bütçe ayarlamadan, rastgele bu işe girmektedir. Kulaktan dolma bilgilerle böyle profesyonel bir işe girmek veya günlük olarak iş yapmak inanın başarılı hiçbir sonuca götürmeyecektir.

Google adwordse günlük 100 TL bütçe ayırırım, ürünüm veya hizmetim satılır oradan gelen yeni bütçeyi tekrar adwordse yüklerim, tarzında yapılan çaylak fikirlerin bu güne kadar başarıya ulaştığını şahsen görmedim. İlk gün ilgili reklamdan satış gelse, ikinci gün gelmese o reklamı anında kapatan reklam verenler var. Böyle bir zihin ve bütçe yapısına sahip bir reklam veren aslında 30 gün boyunca ortalama ne kadar satış geleceğini öğrenemez ve adwords iş modeline asla uyum sağlayamaz.

Doğrusu: Adwords reklamları oluştururken anahtar kelimelerin ortalama maliyetlerini görmek ve test etmek için en az 1-2 ay reklam verilmesi gerekir. Bu süre zarfında tıklama başı maliyetleri tam olarak belirleyip, bütçeyi ileriki süreçlerde optimize etmemiz gerekir. Kısacası bütçe planı yaparken günlük olarak değil, aylık olarak yapmalıyız. Günlük 100 TL reklam verelim demek yerine, aylık 3000 TL lik reklam bütçemiz var demeli ve aylık hedeflere göre bir bütçe planı oluşturmalıyız.

7 – Adwords’ü Altın Yumurtlayan Tavuk Olarak Görmek

Bu durum başarılı adwords reklam hesapları için gerçek olsa da bu işte başarıyı yakalayamayanlar için tam bir hayal kırıklığıdır. Adwords reklamlarıyla başarıya ulaşamamış kişiler, koşu bandı üzerinde küçük adımlarla yürüken, elinde hamburgerini ısırarak zayıflamaya çalışanlar gibidir. Uygun şartlar yerine getirilmezse her düzende olduğu gibi adwordste de işiniz rast gitmeyecektir.

Adwords kullanan binlerce farklı sektörden, yüzbinlerce farklı bütçeden firmalar var. Dolayısıyla adwords reklamlarında başarıyı etkileyen faktörler arasında bütçe, sektör, reklamların etkisi, uzmanların ve stratejilerin etkisi, satılan üründen elde edilen kâr gibi birçok farklı alt konu bulunmakta.

Somut bir örnek verecek olursak bir daire satışından elde edilecek kâr ile, 29.90 TL’ye satılan tişört üzerinden elde edilecek kâr kesinlikle aynı olmayacaktır. Dolayısıyla daire satışı için reklam veren 20-30 bin TL’lik bir bütçe harcayabiliyor ve halâ kâr edebiliyorken, 29.90 TL ‘ ye t-tişört satan işletme geliri-giderini karşılamadığı için reklamlarını tamamen kesebiliyor. Altın yumurtlayan tavuk olan daire satış reklamları değerli görülürken, eti budu olmayan tişört reklamı o gün cılız bir tavuk pirzola olarak soframızda yerini alabiliyor.

Doğrusu: Eğer iş modeli düşük kârlar ile çalışılan bir sektörse ve reklam bütçesi bir zarar teşkil ediyorsa farklı dijital pazarlama kanalları ile ürün veya hizmetlerini denemelisiniz. Sonuçta adwords reklamları her iş, her sektör için uygun olmayabilir. İşinizi büyütmeye yardımcı olacak diğer dijital pazarlama yöntemlerini denemenizde fayda var.

8- Büyük Rakipler Var Diye Adwordse Girmemek

büyük rakipler

Adwords reklamlarında her firma kendi bütçesi kadar reklam verebilir. Aynı kelimede milyar dolarlık web siteleri ile rekabete girebilirsiniz. Bu durumda sizin de cebinizde milyar dolar olması gerekmez. (Olsa muhteşem olur ancak gerekez)

Yapılan hatalardan biri de rakiplerin direk bütçeleriyle kendi bütçelerimizin kıyaslanmasıdır. Bu kısmen doğru ancak bizim o ürün veya hizmetimizi satamayacağımız anlamına asla gelmiyor.

Doğrusu: Adwords ile ilgili ileri seviyede bilgi sahibi olan birisi reklamların yayınlanma zamanları, ortalama konumları gibi ince detayları takip ederek rakiplerinin olmadığı veya daha zayıf olduğu anları bulabilir ve üstünlük sağlayabilir. Bu aslında adwords reklamlarında swot analizini kullanıp kullanmadığımıza bağlıdır. Eğer güçlü yönlerimizi, zayıf yönlerimizi, fırsatları ve tehditleri biliyorsak buna göre hareket edebiliriz.

Nasıl ki inşaat firmaları dediğimizde milyon dolarlık projeleri yapan şirketler aklımıza geliyor ve bu işletmeler para kazanıp ayakta kalıyorsa, aynı şekilde sadece 1-2 bina yapan bir inşaat firması da fiziki sektörde hayatına devam ettirebilmektedir. Reel ticaret yaparken küçük bir firma, kendinden kat kat büyük firmaları rakip olarak görmezken, adwords reklamlarında rakip olarak görmesi doğru bir bakış açısı değildir. Büyük olan rakip, kendine göre küçük olan lokmalarla ilgilenmeyeceği ve bu iş onu kurtarmayacağı için aslında rakip sayılmayacaktır.

Liste gelecek haftalarda tekrar güncellenecektir. Takipte kalın.

Sizin de aklınıza gelen diğer hatalar varsa, yorum kısmına yazabilirsiniz.

Önceki İçerikSeo’da Milyon Dolarlık Rakipler Nasıl Geçilir ?
Sonraki İçerikGoogle Adwords (ADS) Maliyetlerinizi Düşürecek 17 Adwords Taktiği
2009’dan beri Kadirbakmaz.com’da yazıyorum. Kurucusu olduğum Polen Medya'da butik dijital pazarlama hizmetleri ve dönüşüm odaklı web hizmetleri sunuyoruz. Daha fazlası için Hakkımda sayfasını ziyaret edebilirsin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz