Google Adwords (ADS) Maliyetlerinizi Düşürecek 17 Adwords Taktiği

2
1570
google ads maliyet düşürme

1- Kalite Puanlarını Yükseltin

Şüphesiz kalite puanı google Adwords’te en önemli konulardan birisidir. Adwordste kalite puanlarınızı yükselttiğinizde direk olarak reklam maliyetleriniz de düşür. Kalite puanlarınızı yükselterek aynı bütçe ile daha fazla gösterim alabilirsiniz. Başka bir deyişle de daha uygun fiyatlara reklamlar oluşturabilirsiniz.

2- Açılış Sayfalarını Optimize Edin

Açılış sayfası reklam tıklandığında ziyaretçilerin yönleneceği sayfadır. Bir ürün satıyorsak bu sayfa direk ürün sayfası, hizmet satıyorsak o hizmetin ve detaylarının olduğu iç sayfalar olmalıdır. Örneğin “Samsung Galaxy Note 10 Sadece 9.900 TL” diye bir reklam metni yazıp açılış sayfasına hepsiburada.com gibi anasayfaya yönlendirmek büyük bir hatadır. Olması gereken açılış sayfası hepsiburada.com/samsung-galaxy-note-10 gibi bir ürün sayfası olacaktır.

Ayrıca kullanıcı bu alt sayfada reklamda yazan diğer bilgileri de birebir bulabiliyor olmalıdır. Reklam metnine 9.900 TL yazıp, iç sayfada kullanıcı 12.900 TL olduğunu görürse hızla siteden çıkar ve açılış sayfası deneyiminiz, hemen çıkma oranınız olumsuz olarak etkilenir. Bu da ileriki zamanlarda kalite puanınızın düşmesine, reklam maliyetlerinizin de artmasına sebep olacaktır.

3- Alakalı Reklam Metinleri Yazın

Reklam metni yazmanın ayrı bir sanat olduğunu 2 farklı adwords hesabınden 2 farklı site için aynı kelimelerde reklamlar oluşturduğunuzda test ederek görebilirsiniz. Reklam metinlerinin ürünlerle ilgili net bilgiler vermesi, tıklaması için ilgili çekici başlıklar kullanırken, insanları aldatmaması gerekir.

Adwords reklamlarına tıklayan bizler, gerçek insanlarız ve reklamlara verdiğimiz tepkiler olumlu veya olumsuz olarak algoritmalar sayesinde ölçülmektedir. Yukarıda belirttiğimiz alakasız açılış sayfası örneğindeki gibi insanların hemen terkettiği bir site, google adwords gözünde de iyi bir site değildir. Bu sebeple reklam metinleri yazarken, dikkat çekeyim derken aldatıcı başlıklarla ziyaretçileri kendinizden soğutmayın. (Kayserili’yseniz bile bunu google üzerinde denemeyin 🙂 )

4- Reklamları Birbiriyle Test Edin

Bunu aslında google adwords panellerinde de sık sık görüyorsunuz. Reklamlarınızı birbiriyle test edebilmek için en az 3 adet reklam metni oluşturun. Bu sayede yayınlanan reklamların hangisi çok tıklanıyor, hangisinin maliyeti daha düşük olduğunu görebilirsiniz. Dönüşü iyi olan reklamla devam ederek, ileride harcayacağınız bütçeyi harcamadan kâr sağlamış olursunuz.

5- Tıklama Oranlarını Arttırın

Tıklama oranının arttırmak için ne yapmalıyım derseniz, bu yine reklam metni ve genel olarak reklamlarla ilgilidir. Arama ağı reklamları, yani google arama sonuçları sayfasında çıkan reklamlar için başlıkların ilgili çekici olmasından ziyade telefon uzantısı, site bağlantı uzantısı, yer uzantısı gibi ek uzantıları kullanmanızı tavsiye ederim. Bu sayede reklam fiziki olarak daha fazla yer kaplayabilir. Ziyaretçilerin 2 satırlık reklam alanı yerine 4 satırlık reklam alanı kaplayan reklamınıza tıklamasını daha olasıdır.

Yine aynı şekilde açılış sayfası görünen url kısmını anahtar kelimeyle uyumlu yapmanız tıklama oranlarına doğrudan etki edecektir.

6- Mobil Versiyonu Gözden Geçirin

Günümüzde şuan internet ziyaretlerinin ortalama %70’i mobil cihazlardan geliyor. Özellikle e-ticaret siteleri için gelen trafiğin seviyeleri %85’leri bile bulabiliyor. Bu çok ciddi bir oran. Bu sebeple sitenizin ziyaretçilerinde mobil kullanım oranı ne kadar yüksekse bu işe o kadar fazla önem vermelisiniz. Sitenizin mobil versiyonu üzerinden işlem yapılacağı için, adwords reklamlarından gelen kullanıcıların sitenizi kolayca kullanabilmesi gerekir. Sitenize gelen ziyaretçiler siteyi kullanmaz, zorluk çekerse parayla sitenize getirdiğiniz bu insanlar ardına bile bakmadan siteyi terk edecektir.

Parayla sitenize çektiğiniz bu kitleleri kaçırmak istemiyor, paranızdan olmak istemiyorsanız sitenizin mobil versiyonunu mutlaka kontrol edin ve sürekli iyileştirin. Sitenizin teknik altyapısı iyi olmadan ne adwords reklamlarında, ne de seo çalışmalarında verim alamazsınız.

7- Tam Eşlemeli Anahtar Kelimeler Kullanın

Anahtar kelimeniz çok az aranan bir kelime de olsa mutlaka tam eşlemeyi kullanın. Birebir tam eşlemeli anahtar kelimeleri arayan kullanıcılar sizin tam aradığınız kişiler olabilir. Bu yüzden sayısının az olmasına takılmayın. Sizin para ödeyip sitenize çektiğiniz ziyaretçiler alakasız kişilerse, boşa para ödemiş olursunuz ve bir işinize yaramaz.

Tabiri caizse kuru kalabalığı sitenize çekmek yerine, az ama öz, ürün veya hizmetlerinizle alakalı kitleyi sitenize çekmeye çalışın. Tam eşlemeli anahtar kelimeler zaten bunun için var.

8- Negatif Anahtar Kelimeler Kullanın

Eğer yüzlerce farklı anahtar kelimeniz varsa ve geniş eşleme sıralı eşleme hatta tam eşlemeli anahtar kelimeler de kullansanız, alakasız kelimelerden tıklayan ziyaretçilerin sitenize geldiğini göreceksiniz. İşinizle yakından uzaktan alakası olmayan bu anahtar kelimeler için yada ücretsiz, bedava gibi kelimelerle arama yapan kalitesiz kitleye reklam göstermemek için negatif anahtar kelimeler kullanmanızı tavsiye ederim. Negatif anahtar kelime listenizde bir işin bedava halini arayanlar bedava, ücretsiz, crack gibi kelimeleri kullanırlar. Bu tarz tabiri caizse “ölücü” insanlara boş yere reklam gösterip vaktinizi ve nakdinizi kaybetmeyin.

Hem hesap düzeyinde, hem kampanya düzeyinde negatif anahtar kelime listeleri oluşturabilirsiniz. Ayrıca Arama Terimleri Rapoları bölümünde gelen alaksız tıklamaları negatif kelime olarak listelerinize ekleyebilirsiniz. Bu işlemi günlük, haftalık veya aylık olarak yapabilirsiniz. Bir süre sonra, negatif anahtar kelime listeniz oturdukça, müşteri kitlenizin de daha kaliteli olduğunu göreceksiniz. İşte o zaman bi “Allah razı olsununuzu” alırım.

9- Amaca Göre Kampanyalar Oluşturun

Ürün veya hizmet ne satıyorsanız satın reklamlarınızın bir amacı olsun. Örneğin satış yapmak bir amaçtır. Kullanıcıların telefon numarasını toplamak, mail adresini toplamak, onlara demo bir ürün-hizmet sağlamak, ofise veya mağazaya çekmek, web sitenize çekmek, üye yapmak… Bunların hepsi birer amaçtır ve bu amaçlar kullanacağımız reklam modellerini bize işaret eder.

Örneğin görüntülü reklam ağında reklam bannerlarımızın üzerine tıkla satın al, üye ol, ürünü incele, modellere göz at, detaylı bilgi al gibi harekete geçirici mesajlar kullanırsak sitemize henüz gelmemiş ziyaretçiye ne yapması gerektiğini vurgulamış oluruz ve kullanıcı tıkladığında üye mi olacak, ürün sayfasını mı inceleyecek bunu bilmiş olarak gelir. Bu da reklamların hem tıklanma oranlarını arttırır hem de maliyetlerini düşürür. O yüzden kampanyanızı belirlerken amaçlarını belirleyin ve bunu reklamlarınızda belirtin.

10 – Körü Körüne Rekabete Girmeyin

Adwords rekabetin çok yoğun olduğu alanlardan birisi. Her geçen gün bu rekabet daha da artıyor, daha da artacak. Adwords reklamlarında ve genel olarak dijital pazarlama yöntemlerinde en sık yapılan hatalardan birisi de rakiplerle körü körüne rekabete girmektir. Rakip tıklama başı maliyetleri arttırdı ben de arttırayım, benim hep en ilk sırada olmam gerekir, a şirketine zaten düşmanız, istemiyor gibi agresif ve profesyonel olmayan düşünce yapısı adwordse size sadece para kaybettirir.

Sadece rakibine odaklı, rakibini taklit eden bir adwords politikası, rakip ayağını kesti diye, kendi ayağını kesen biri gibidir. Sırf rakip ayağını kestiği için siz de ayağınızı keserseniz ve rakibin bunu kangren olduğu için yaptığını sonradan öğrenirseniz, sadece geçmiş olsun diyebiliriz. Rakipler ciddi bütçeler harcıyor diye boyunuzdan büyük bütçeler harcamak, yada onlar ne yapıyorsa aynısını yapmak hasta olmayan bir kolu kesmek gibi hatalı bir davranış olacaktır.

Odak noktasında sadece rakipler olan şirketler, ne adwords hesabını profesyonelce yöneterek, ne de fiziki çalışmalarını birebir yöneterek başarılı olamayacaklardır. Sadece rakiplere odaklanmak körlüktür. Rakiplere odaklanmıyor gibi görünüp, onların güdümünde hareket etmek ise renk körlüğüdür. Siz siz olun, Allah’ın bir tane bile değil, tam iki tane verdiği bu gözlerle, kendi gözünüzle bakın. Asla rakip güdümünde bir füze olmayın ve kullanılmayın.

11- Rakiplerinizi Test Edin

Rakip rakip dedikten sonra onların yanından bile geçmeyin diyeceğimi sandıysanız, yanıldınız. Rakiplerinizin reklamlarını elbette test etmeli, neler yaptığını ve amacını öğrenmeye çalışmalısınız. Bu şirket içine bir muhbir koyarak yapacağınız bir iş değil. Genel olarak zaten uzman birisi (şirketin reklam politikası varsa tabi) ilgili rakibin ne yapmaya çalıştığını az çok anlayabilir. Denediği şeyleri, sürekli ön planda tuttuğu reklam modelini bir iki ay gibi kısa bir sürede farkedebilir.

Siz de işinizde rakibinizi daha önceden tanıdığınız için bu konuda ön görülerde bulunabilirsiniz. Ancak bunlar sadece öngörü olarak kalmalı. Buradan alacağımız ders, amaçlarını öğrendikten sonra birebir kopyalama şeklinde değil, kendi filtremizden geçirerek, kendimize uyarlayıp kullanmaktır. Bu yöntem işimize yararsa ne güzel, yaramazsa devam ettirmenin kesinlikle bir anlamı yoktur. A firmasında veya A sektöründeki iş modeli B firmasında veya B sektöründe işe yaramayabilir.

12- Hedefe Odaklanın

Sitenizde veya reklamlarınızda yapacağınız güncellemeler sizi işinizden alıkoymasın. Hedef giden yolda ayrıntılarda kaybolmayın. Reklamların kalite puanlarını sürekli arttırmak hepimiz isteriz, ancak kafayı bununla bozarak asıl hedeften uzaklaştığımızı çoğu zaman farkedemeyiz ya geç farkederiz. Atı alan Üsküdar’ı geçmeden bu hatamızdan dönmeli ve işimize ve hedeflerimize odaklanmalıyız.

Ayrıca gerek seo, gerek adwords dünyasında narsist bir yaklaşım olan “sadece ben, en üstte ben, hep ben” tarzında sloganlar sürekli olarak mümkün değildir. Bu anlayış google politikalarıyla baştan ters olduğu için fayda vermeyecektir. Google seo veya adwords servislerinde kullanıcıya aradığı şeyin en iyisini göstermek ister ve bunun üzerine kurulmuştur. Her anahtar kelimede hem adwordste hem de seo’da %100 ilk sırada olma ihtimaliniz yoktur. Yüzde bir oranında bile olsa 2.sırada gözükürsünüz ve diğer kullanıcıları google bu zamanlarda test eder.

13- Yeniden Pazarlama Kullanın

Adwordsün ne olduğunu bilen kişilerin bence sadece %10 gibi çok az bir oranı yeniden pazarlama reklamlarının ne olduğunu biliyor. Sitenize giren ziyaretçilerin sitenizden çıktıktan sonra farklı zamanlarda ve farklı platformlarda tekrar karşılarına çıkmanın satışları ne kadar arttırdığını bilseydiniz, bu yöntemi kesinlikle kullanırdınız.

Yeniden pazarlama reklamlarını kullanmayan bir adwords hesabında bu reklam yöntemini kullanırsanız, gözle görülür bir faydası olduğunu göreceksiniz.

14- Dönüşümü Olmayan Kelimelerde Israrcı Olmayın

Dönüşüm dediğimiz şey bir e-ticaret sitesi için ürün satın alma, sepet ekleme, kayıt olma olabilir. Hizmet satılan bir siteyse dönüşüm form doldurma, kayıt olma, mail bırakma gibi olaylar olabilir. Dönüşüm optimizasyonu sayesinde hangi kelimelerden satış yapıldığını görebilir ve bu kelimeler üzerine ek optimizasyonlar, tbm yükseltmeleri yapabiliriz.

Dönüşümü olmayan kelimeleri ise listemizden çıkartarak yada tbmlerini düşürerek alternatif farklı kelimelere yönelebilir ve onları test edebiliriz.

15- Yavaş Yavaş Ölçekleme Yapın

Reklamınızın kalite puanı, tıklama oranları, hemen çıkma oranları vs. herşey iyi olsa bile reklam bütçesini bir anda büyütmeyin. Bu hem adwords hesabınızın incelenmeye alınmasına, hem de çalışan güzel reklam rotasyonuzun bozulmasına sebep olabilir. Google sizden daha fazla para almak için daha fazla kişiye reklam göstermek durumda kalacağı için bu kitle önceki kadar kaliteli bir kitle olmayabilir ve gerek kalite puanlarınız, gerek tıklama oranlarınız düşebilir.

Pirince giderken evdeki bulgurdan olmamak için bütçelerinizi ufak ufak arttırın. Günlük 20 TL bütçe varsa 30-40-50-75-100 şeklinde arttırın. Arabada vitesi 1’den 5’e atmak ne kadar mantıksız ve sıkıntılıysa, adwordste de bütçe ölçeklendirmesi yaparken o kadar mantıksız ve sıkıntılıdır.

16- Fırsatları Görün

Hesabınızı ara ara kontrol edin ve farklı gözlerle bakın. Örneğin kendi reklamlarınıza ve anahtar kelimelerinize müşteri gözünden, rakip gözünden, ne aradığını bilmeyen potansiyel müşteri gözünden bakın ve yeni kelimeler yakalamaya çalışın.

Çıkan yeni bir reklam modeli veya denemediğiniz reklam modeli varsa onu deneyin. Bu arada daha önce denediğiniz fakat başarılı olmadığınız bir model varsa, sebebini tekrar kontrol edin. Eğer başarısız olmaktaki sebep iş modeli dışında, reklam veren, site vb. sorunlarsa gerekli güncellemeleri yaparak tekrar deneyin.

17- Uzmanlarla Çalışın

Google adwordste reklam oluşturup, kredi kartı tanımlayıp siteye ziyaretçi çekmek adwords reklamı yönetmek için asla yeterli değildir. Bu sebeple kullanıcılar bu işi profesyonel olarak yapan google ads uzmanı veya adwords ajanslarıyla çalışırlar.

Ehliyeti olan biri olarak arabayı sadece sürecek kadar biliyoruz. Ufak tefek cam suyu koymak gibi basit işlemleri de yapabiliyoruz. Ancak bunları yapabiliyor olmamız bizi usta bir tamirci yapmaz. Arabamız yolda kaldığında cam suyuna ekleme yaparak yola devam edemeyiz. Kaputu açabiliyor olmamız, motordaki sorunu çözmemize yetmez.

Adwords uzmanlığı da kendi için uzmanlık gerektiren ve her işte olduğu gibi tecrübe isteyen profesyonel bir iştir. İşletmelerin adwords ile ilgili uzmanlarla çalışmasının sebebi bütçelerini daha verimli bir şekilde kullanmak istemesidir.

Sizde ben veya farklı bir adwords uzmanı, adwords ajansı ile çalışırsanız, kendi yönettiğiniz reklamlara göre daha iyi sonuçlar elde ettiğinizi göreceksiniz. Hangi iş olursa olsun, işi sizden daha iyi bilen birisi, birileriyle çalışarak daha iyi verim alabileceğinizi asla unutmayın. Bu durum seo, içerik pazarlama, e-posta pazarlama vb. tüm dijital pazarlama faaliyetleri için geçerlidir.

Uyarı: Size altın kuyusunu kazıp, altın çıkarmak vaadiyle kazma-kürek satanlara çok dikkat edin. Dijital ürün veya hizmetleri satın alırken tecrübesini bilmediğiniz, sadece teknik jargonla iş yapıyormuş gibi görünen ama işi yine bizim gibi uzmanlara yaptıran, sektörün kan emicilerine denk gelmeyin. Daha önce tanıştığınız, bu işleri yapan yanlış insanlardan, firmalardan dolayı ahlâklı ve dürüstçe hizmet veren bizim gibi uzmanları ve şirketleri yok saymayın, yok sanmayın!

Önceki İçerikGoogle ADS’te (Adwords) En Çok Yapılan Hatalar
Sonraki İçerikSeo Sektöründe Şahıslar Şirketleri Nasıl Mı Geçiyor ?
2009’dan beri Kadirbakmaz.com’da yazıyorum. Kurucusu olduğum Polen Medya'da butik dijital pazarlama hizmetleri ve dönüşüm odaklı web hizmetleri sunuyoruz. Daha fazlası için Hakkımda sayfasını ziyaret edebilirsin.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz