E-ticaret Sitesi Açmak İçin 10 Farklı Neden !

0
190
e ticaret sitesi açmak

E-ticaret sitesi açmamız için gereken önemli sebepleri bu yazımda sıraladım.  Son yıllarda internetin ceplere kadar girmesiyle aşırı derecede büyüdü.  Online pazarda bulunan yüzbinlerce kişi, siz bu yazıyı okurken ürün veya hizmet alıyor. “Biz onlar gibi olamayız, milyon liralık bütçeleri var” demeyin. Çünkü onlarda da bu işe yavaş yavaş başlamışlardı.

Bir anda alıp başını giden, kurulduğun günden sonraki gün  hit olan bir e-ticaret sitesi veya herhangi bir web sitesi yoktur. Web dünyasında bu işler belirli bir zamana yayılarak, bilinçli bir şekilde yapılırsa  ancak başarılı olur.

Size herhangi bir  ürün – hizmet satacağınız e-ticaret sitesini açmanız için gerekli sebepler sunacağım.


1 – Pazarın Büyüklüğü :
Sattığınız ürün veya hizmet ne olursa olsun, ne kadar çok kitleye ulaşırsa, aralarından çıkacak müşteri potansiyeli de o kadar artacaktır.  Sokak arasındaki dükkanınıza günde 50 kişi geliyor, 1 kişi alışveriş yapıyorsa; internet üzerinde de 1000 kişi görebilir, 20 kişi ürün veya hizmetinizi satın alabilir. Var olan bir e-ticaret sitenizde veya yeni açaçağınız e-ticaret sitesi ile bu kitleye ulaşabilirsiniz. Ancak internet üzerinde hiçbir websiteniz, iletişim bilginiz yoksa müşterinin sizi aramak için çaba sarfedeceğini boşuna düşünmeyin.

 2-Müşteri Alışkanlıkları : Yapılan araştırmalarda  internet üzerinden alışveriş yapanların %20 ‘ si memnun kaldıkları firmalardan tekrar alışveriş yapıyor. Yani normal yaşantıda dükkanınızdan, mağazanızdan alışveriş yapan sabit müşterileriniz varsa, aynı şekilde internet siteniz üzerinden de ürün veya hizmetinizi sürekli satın alanlar olacaktır.  Bu durum sattığınız ürün, hizmet ve işletme kalitesiyle birebir orantılıdır.


3-Gelişmiş Kargo Seçenekleri :
Online ortamda bir ürün siparişi veren müşteri, gerekli ad soyad bilgilerini girdikten sonra adresine gelmesi için koltuğuna yaslanır. Zaten online ticaretin müşteri açısından en kolay yolu budur. Evden çıkmaya üşenen ya da dışarda o ürünü bulamayacağını bilen herkes, e-ticaret sitelerinin kapısını çalar.  Bir gün ile 7 gün arasında değişebilen kargo süresi bile müşteri için problem değildir. Online hizmet veriyorsanız, anında online teslimat bile yapabilirsiniz.

4-İndirimli Fiyatlar : Zaman zaman gerçekleşen ürün bazlı indirimler e-ticaret sitelerinin bir pazarlama stratejisidir. Dışarı çıkıp bir mağazada sorduğunuz bir laptop veya cep telefonu, internet üzerinden çok daha ucuza satılabilir. Bu durum potansiyel müşterileri e-ticaret sitelerine çekmektedir.

5-E-posta Pazarlama : Bir diğer önemli satış stretejisi de neredeyse tüm e-ticaret sitelerinin kullandığı düzenli e-posta pazarlamasıdır. E-mail marketing olarakta adını duyduğumuz bu strateji e-ticaret sitelerinin bilinirliğini, güvenilirliğini dolayısıyla da gelirini arttırmaktadır.Şöyle düşünelim ; elinizde bir müşteri  listesi var ve bu müşterilere iphone 5 sattınız.  Var olan aynı müşterilere ürünün yeni modeli ve üst seviyeli bir modelini satabilirsiniz. İphone 6 çıktığında attığınız bir e-posta ile müşteri zaten sitenizi ve fiyatlarınızı incelemeye alacaktır. Uygun bir piyasa fiyatıt ise, sizden daha önceki ticaretten memnun kaldıysa satın alacaktır elbet.


6-Düzenli Google Reklamları :
Google Adwords üzerinden verilen düzenli reklamlar ile e-ticaret sitesi sahipleri arama motorlarından yeni müşteriler kazanabilir. Düzenli bir maliyet hesabı ile, satacağınız ürün veya hizmeti online ortamda tanıtarak yüzbinlerce kişinin görmesini sağlayabilirsiniz. “Parası neyse veririm, google reklamlarında sitem döner” diye bir mantık yoktur. Siteniz Google politikalarıyla uyumlu değilse, ağzınızda kuşta tutsanız reklamlarınız onaylanmaz ve yayınlanmaz.

 7- Kısıtlı Ürün Problemi : Bazı ürünler veya bazı verilen hizmetleri sınırlı firmalar veya kişiler verebilir. Yani aradığımız şey, her ne ise sadece internet ortamında satılan birşey olabilir.  Genellikle bu problem metropol şehirlerimizin dışındaki il ve ilçe merkezlerinde olmaktadır. Müşteri isediği ürünü çevre pazarda bulamadığı için internet üzerinden  satın almak zorundadır.

8- Özenti Moda Akımları : Son derece sosyal hayatta karşılaştığımız bu durum insanlar arasında sanki bir farklılıkmış gibi gösterilmekte. “Ben ayakkabımı a.com’dan sipariş ettim yarın gelecek.” gibi sözler özellikle genç yaştaki insanları etkilemektedir. Bu seçenekte en çok satılan ürünler hepimizin bildiği gibi başta kadın elbiseleri, abiyeler, topuklu ayakkabılar, spor ayakkabılar, marka kol saatleri vb. ürünlerdir. Türkiye’nin en büyük e-ticaret sitelerin, ünlü isimleri ve dolayısıyla onların hayranlarını da kullanarak yaptığı bu satış stratejisi inanılmaz bir geri dönüş yapmaktadır.

9- Profesyonel Reklam Anlayışı : Online e-ticaret sitelerinde kategori yöneticisi, marka sorumlusu gibi çeşitli meslekler türedi. E ticaret sitesine yeni başlayanlar için bu durum  tabiki söz konusu değildir. Ancak ilerleyen dönemlerde işlerini genişletmeli ve var olan reklamlarını daima artmalıdır. Unutulmamalıdır ki hiçbir e-ticaret sitesi açılıp, ürün eklenip kendi kendine satış yapacak değildir. E-ticaret sitesini açan da pazarlamasını yapan da siz olacaksaınız. E-ticaret sitesi size sadece aracı olacaktır.  Site ilgili tüm başarılar, yada başarısızlıklar size ait olacaktır.


10-Denemeye Değer Başlangıç Maliyetleri :
Piyasada bir çok firma yada şahıs tarafından kurulan e-ticaret siteleri özelliklerine göre fiyat değişikliği gösterebilir. Bütçenize göre 500 TL’den başlayıp üst limit olmaksızın e-ticaret sitesi oluşturabilirsiniz. Sitenizin özelliklerine bağlı olarak bu fiyatlar artış gösterecektir.

E ticaret sitelerinin faydalarını daha önceki yazımda bulabilirsiniz.

Önceki İçerikE-ticaret sitesinin faydaları nelerdir ?
Sonraki İçerikİnşaat Firmaları İçin Hazır Web Sitesi
2009’dan beri Kadirbakmaz.com’da yazıyorum. Kurucusu olduğum Polen Medya'da butik dijital pazarlama hizmetleri ve dönüşüm odaklı web hizmetleri sunuyoruz. Daha fazlası için Hakkımda sayfasını ziyaret edebilirsin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz