Ürün listeleme hataları sizin de düşün düğünüz gibi ürünlerin listelendiği sayfada yapılan hatalardır. Ürün liste sayfası aynı zamanda kategori sayfası olarakta tanımlanabilir.
Bu sayfaların e-ticaret sitelerindeki işlevi benzer gruptaki ürünleri listelemektir. Örneğin bir cep telefonu almak istediğimizi ve siteleri ziyaret ettiğimizi düşünelim. Hangimiz cep telefonu almak isterken, telefon kulaklığı kılıfı, usb kablosu görmek isteriz ?
Ürün grupları oluştururken listeleme sayfalarında benzerliklerine göre listelenmelidir. Örneğin bir cep telefonları arasından seçim yapmak isteyen kişiye kulaklıklar, kılıflar göstermek mantıksız ve müşteri tarafından itici bir durumdur. Bu ikame ürün taktiğini ürün detay sayfasında “bunu alan bunu da aldı” tarzında bir modül ile zaten yapılmakta ve en doğru yeri de ürün detay sayfasıdır.
Müşteri yine ana menü üzerinden cep telefonu linkine tıkladığında tüm model cep telefonlarının listelenmesi gerekir. İsteğe göre marka, fiyat, satıcı vb. filtreleme seçenekleri eklenebilir. Menü üzerinde cep telefonu linkine tıklayan müşteriyi telefon haricinde bir sayfaya kategoriye yönlendirmek hayal kırıklığına sebep olacağından, ürün kategorisi her ne ise yönlendireceğimiz ürünlerin de onunla alakalı olduğundan emin olmalıyız.
Özellikle adwords veya facebook reklamlarında açılış sayfalarını bu şekilde ayarlamalıyız. Çünkü müşteri sizin reklamlarda yazdığınız 19.90’a trikoları ilk girince görmek isteyecektir. Sitenizin en altına 19,90TL’ye bir triko ekleyip diğer trikoları 59,90 TL yapmak, reklam için boş yere bütçe harcamaktan başka bir şey değil. Kendinizi müşteri yerine koysanıza ? Ben olsam sayfayı hemen kapatırdım.
Google adwords’ün reklamlara verdiği bir değer de bu aslında ; açılış sayfası deneyimi. 5 kavanoz bal 100 lira devirleri geçeli çok çok oldu. Bir reklam veren ürünlerini satmak istiyorsa önce (kalın harflerle yazıyorum) “enayi” bulmaktan vazgeçip müşteri bulmaya çalışmalıdır.
Bu durum reklamlarda olduğu gibi, site içi banner yönlendirmelerinde de yapılmalı. Örneğin sitemizin anasayfasındaki slayta “Tüm ürünlerde %70 indirim” diyip, tek bir üründe indirim yapıp o ürünü de görünmesin diye en alt koymak, artık sadece zaman kaybından ibaret.
Ürün liste sayfalarında şu düzenlemeleri yaparak daha iyi dönüşümler elde edilebilir ;
- Beden vb. varyant olan sektörlerde ürün üzerine gelince veya gelmeden beden seçenekleri müşteriye gösterilebilir.
- Eğer ürün tükendi ise bu durum liste sayfasında dahi olsa tükendi olarak belirtilmesi gerekir. Tükenen ürünler açılan liste sayfasının ilk sıralarında kesinlikle olmamalıdır. En alt kısımlar tükenen ürünler için uygun yerlerdir veya tamamen gizlenebilir.
- Ürün liste sayfasında varsa indirimli üzeri çizili fiyat, kargo bedava vb. etiketler, ürün görselini göz ardı etmeyecek bir tasarımla sunulmalıdır.
Bu konuda sizin de görüşleriniz varsa yorum kısmına yazabilir, hepimizin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz.