E-ticaret Sitelerindeki Ürün Resim Hataları

eticaret sitelerinde resim hataları

Evet, profesyonel veya amatör şekilde yüklenen ürün resimlerinden bahsediyorum. Ürün resmi amatör ve kalitesiz bir şekilde çekildiyse, emin olun olması gereken satışlar yarı yarıya düşecektir.

eticaret ürün resim hatası

Peki çok kaliteli ürün görseli eklemek, satış için yeterli mi ?

Tabiki hayır, ürün resimleri üründen daha fazlasını gösteriyor ise orada durup bir düşünmek lazım. Bize normal bir portakalı, Afrika’da yetişen tropikal bir meyve gibi gösteren ürün fotoğraflarına kimse itibar etmiyor. Şöyle ki o şaşalı gösterişli ürün resmine bakıp, o fiyata satılamayacağını düşünüyor müşteriler…

İnsanlar artık profesyonel stüdyolarda ürün resimleri çekildiğinden, photoshop ile harika efektler verildiğinden haberdar. Bunu bir yere not edelim.  Verilen sipariş sonrası zaten ürün yorumlarına bakarsak, fotoğraftaki gibi değildi, veya fotoğraftakinden daha kaliteli diye yorumlar görebiliriz.

Ürün fotoğrafı çekimi ve kalitesi yüksek olursa, ürün müşterinin beklediği gibi çıkmadığında sorun olabiliyor. Siz siz olun, ürünün kalitesi ne ise fotoğraflarda da aynı kaliteyi yakalamaya çalışın. Ne fazlası ne eksiği, aynı kaliteye odaklanın.

Bu sayede beklenen ürün algısı ve fotoğraf kalitesi eşit olup, memnuniyet sağlanacaktır.

Yüksek Çözünürlükte Resimler Kullanmak

Eğer ürün resimlerinizi profesyonel bir makine ile yada yüksek çözünürlüklü çekim yapabilen iphone, samsung telefonlarla yaptıysanız size sesleniyorum.  Ürün resmini çekilen cihazdan alıp siteye yüklemek bu sektörde yapılan ölümcül bir hata demek.

4-5 megabayt boyuta sahip bir ürün resmi, şuanki internet hızlarımızla 5-6 saniyede açılacaktır.  Peki ya telefonlar, tabletler? 3G kullanan kişilerde ne kadar yavaş açılabileceğini düşündünüz mü ?

Bir ürün için 4-5 mb ise o ürün resminden 3 adet olduğunu düşünürsek çok fazla beklemek gerektiğini göreceğiz. Zaten ürün resmi olmasa bile, eğer site yavaş açılıyorsa ziyaretçi sitemizi terk edecektir. Bunun birinci failleri genellikle ürün resimleri olmaktadır.

Yolda, otobüste, metroda veya herhangi bir toplu alanda zaten baz istasyonları yeterince yavaş kalıyor. Bunun üstüne bir de yüksek boyutlara sahip ürün fotoğrafları eklersek ziyaretçimize aynen şunu demiş oluruz ?  “Bu ürünü göstereceğim ama beklemen lazım, telefon çok iyi çeken bir yere geçince bak, yada işine gelirse.”

Bu çözünürlük sorunu en çok ürün resimlerinde olduğu için ilk onu yazdım. Anasayfamızdaki slaytlar, yönlendirici bannerlara kadar tümü için geçerlidir bu anlattıklarım.

Özellikle giyim, kıyafet vb. tekstil ürünleri satılan e-ticaret sitelerinin anasayfaları onlarca banner ile doludur. Bu banner boyutların toplamı,  sitemizin açılış sayfasını yavaşlatacak, hem Adwords reklamlarında hem de Seo’da site performansımızı olumsuz yönde etkileyecektir.

 eticaret-urun-cekimi

 Daha iyi bir görsel deneyim için ne yapabilirim?

  • Fotoğraflanan ürün resimlerinin gerçeğiyle ne kadar örtüştüğüne bakın. İkisini yan yana koyduğunuzda fark göremiyorsanız doğru yoldasınız demektir.
  • Sitenizde standart resim ölçüleri kullanın. Ürün resimlerinizin boyutları aynı ebatlarda olmasına dikkat edin. Photoshop vb. resim işleme fotoğraflarında resimleri kaydederken, web için kaydet ayırını uygulayın ve kalitesi bozulmadan, çok da yüksek çözünürlükte olmayan versiyonlarını tercih edin. (Örneğin photoshopta %70 kalite ayarı yaptığınızda ürün görselinde bozulma olmuyorsa, bu şekilde kullanın.)
  • Beyaz zeminler kullanırsanız resimdeki renk yoğunluğu az olacağından fotoğraf boyutu da düşecektir. Çok karmaşık renkli ürünlerin boyutları beyaz renklere göre daha fazla olacaktır.
  • Anasayfanızda olması gerekenden fazla görsel banner–slayt kullanmamaya çalışın.
  • Yine ürün detay sayfanızda kargo bedava, taksit imkanı vb. bannerlarınızı metin olarak css üzerinden eklemeniz açılış sayfa hızınıza olumlu yönde etki edecektir.

Cevap Ver

Yorumunu yaz
Ad Soyad