Seo Terimleri

seo terimleri

Seo ile ilgili çalışmalarda bulunuyorsanız ya da bir seo hizmeti alıyorsanız aşağıdaki kelimeleri sık sık duyabilirsiniz. Genel olarak bilişim sektöründe çok fazla İngilizce kelime var. Türkçe karşılığı olan bu kelimeleri (ben genelde Türkçe karşılıklarını kullanmayı tercih ediyorum) gelin size kısaca anlatayım;

Seo Terimleri Sözlüğü

Seo (Arama Motoru Optimizasyonu): Search Engine Optimization baş harfleriyden oluşur. Türkçesi Arama Motoru Optimizasyonu’dur.

Site İçi Seo (On Page Seo): Site içerisinde yapılan seo çalışmalarıdır. Örneğin css küçültme, resim optimizasyonı, içerik optimizasyonu vs.

Site Dışı Seo (Off Page Seo): Site dışında gelişen seo çalışmalarıdır. Tanıtım yazısı, backlink vb. çalışmaları temsil eder.

Backlink (Geri Link) : Benim kendi sitemden, sizin sitenize verdiğim tıklanabilir bağlantılara backlink denir. Seo’da backlink büyük öneme sahiptir.

Link: Resim veya herhangi bir metne tıkladığımızda bizi yönlendiren bağlantıdır.

Başlık (Title) : Google arama sonuçlarında görülen tek satırlık başlıktır.

Açıklama (Description): Google arama sonuçlarında başlığın altında çıkan iki satırlık açıklama alanıdır.

Anahtar Kelime (Keyword): Kaynak kodlarda görülen, ilgili sayfanın ne ile ilgili olduğunu belirten parametredir. Artık eskisi kadar önemi yoktur. Artık anahtar kelime girmeden bile seo çalışması yapılabilmektedir.

İndex: Google’ın sitemizi eklediği sayfalar birer indextir. Ne kadar çok index varsa, ziyaretçilerimizin karşısına çıkma olasılığımız o kadar artar.

İndexleme: Google’ın arama sonuçlarında sizi gösterebilmesi için içeriğinizi okuması, kendi içine kaydetmesi gerekir. Google’ın kendi sunucularına sitenizin, içeriğinizin kopyalanması işine indexleme diyoruz.

H1,H2,H3,H4,H5,H6: HTML tabanlı başlık biçimleridir. Seo çalışmalarında sıkça kullanılır. H1 en önemli başlığı simgeler. H6’ya indikçe bu önem sırası azalır.

Dofollow: Html bir etikettir. Eklendiği linke referans olabilecek derecede önemli olduğunu belirtir.

Nofollow: Html bir etikettir. Eklediği linkin takip edilmeyeceğini, önemsiz olduğunu belirtir.

Beyaz Şapka Seo (White Hat Seo): Bizimde mensubu olduğumuz seo tarikatıdır 🙂 Google’ın belirlemiş olduğu standartlara uyarak, legal yapılan seo çalışmalarına verilen isimdir.

Siyah Şapka Seo (Black Hat Seo) : Hacklink vb. etik olmayan yöntemleri kullanan kötü niyetli seo çalışmalarına verilen isimdir.

Canonical: Bir sitede aynı adrese sahip iki aynı içerik olabilir. Bu durumda kopya içerik söz konusu olacağından Google, canonical kod olarak belirtilen linki baz alır.

Çapa Metni (Anchor Text) : Link verirken kullanılan kelimeler, çapa metinlerdir. Yani tıkladığında ilgili linke yönlendirir.

Robots.txt: Google’ın hangi dosyaların indexlenmesini, hangi dosyaların indexlenmemesini anlaması için kullandığımız dosyadır. Bu dosya sayesinde aslında google’a bu dosyaları tara, bu dosyaları asla tarama deriz.

Hacklink: Kötü niyetli kişilerin başkalarının web sitelerine sızarak eklediği, çoğu zaman site sahibinin bile farkında olmadığı linklerdir. Seo çalışmanızı ve ileriki dönemde web sitenizi çöpe atmaktır. Geri dönüşümü olmayacak şekilde web sitelerine zarar verir.

İçerik (Content) : Editörler tarafından üretilen sayfa içeriği.

Tanıtım Yazısı : Başka bir web sitesinde yayınlanacak olan, ürün hizmet veya siteyi tanıtan içeriktir.

Cevap Ver

Yorumunu yaz
Ad Soyad